На женски форум преди дни Цвета Караянчева произнесе реч, в която

...
На женски форум преди дни Цвета Караянчева произнесе реч, в която
Коментари Харесай

Някой трябва да поеме интелектуалната отговорност

На женски форум преди дни Цвета Караянчева произнесе тирада, в която цитира Елинор Рузвелт. То пък се оказа, че Елито конкретно не била казвала такова нещо или най-малко не е записана, но е признато, че изразът е неин и по този начин се цитира. В речта си обаче Цвета не уточни създател на мъдростта и по този начин сама пое интелектуалната отговорност за пакетчето чай и женската природа. 
А прочее то и самата мъдрост не е господ знае какво богатство, без значение дали е била изказвана персонално от Елинор Рузвелт или от братовчедка ѝ. Допълнително стеснение е дословният превод на български, тъй като оригиналът съдържа идиоматичен израз ( in hot water почти значи да си " в сложна, сериозна обстановка " ). Ето я и самата мъдрост на Рузвелт/Караянчева:  " Жената е като пакетче чай - гласи мъдростта. - Не се знае какъв брой е мощна, до момента в който не я пуснеш в гореща вода. "
Настръхнах!
Звучи като известния теоретичен фалшив за жабите в гореща вода - дето ужким, в случай че ги пуснеш като пакетче чай в кипежа, те скачали незабавно и се спасявали; и в противен случай - в случай че ги загряваш постепенно, въобще не се усещали и се сварявали. Тази псевдонаучна мъдрост се е употребила с известност дълго време (както и сега), дори обособени учени са се опитвали да потвърдят лабораторно това садистично умотворение. Измъчили някоя и друга жабка и зарязали тази нелепост, която другояче си има своята алегорична символна стойност. 
***
Много цитати, крилати изречения и огрубени систематизирания имат малко или нищо общо с източника, на който се приписват. 
Примери колкото желаете. 
" Петте фундамента на Калвин и калвинизма "  са резюме, извлечено от трудовете му, той самият не ги е дефинирал.
" Проверката е висша форма на доверие " - у нас е признато тази фраза да се приписва на Сталин, Дзержински или Ленин. Няма съществени източници, които да потвърдят такова нещо, за нито един от тримата. Относително несъмнено е, че Ленин е употребявал постоянно фразата " доверяй, само че проверяй ", което си е национална сентенция. 
Свещеният Коран, който е алманах с проповедите на Пророка Мохамед, е писан след гибелта му, когато към този момент се води битка за политическото завещание на Пророка. Тази братоубийствена борба продължава и до през днешния ден в спора сред сунити и шиити, чийто спор се върти основно към това, кой първи повярвал в Аллах след Мохамед - неговият шурей и братовчед Али или тъстът му Абу Бакр. Ала по текста на Корана нямат разногласия, макар че Мохамед не е написал и една писмен знак в него. 
Ленин за разлика от Мохамед много е писал. Но множеството от известните " ленински изречения " са взети от художествени творби или съставляват притчовидно резюме на известни епизоди от живота му. Например, когато екзекутирали батко му Александър, младият Ленин споделил, че няма да стане по този начин работата и по тази причина: Мы пойдём другим путём! 
Политически това значи, че младият Ленин се отказал от тактиката на самостоятелния гнет. 
А какво въобще е рекъл в тая тежка минута смутеният юноша и предстоящ водач на международния пролетариат - един демон знае.
Може би най-яркият образец за " откъс ", който не е откъс, само че свободно и безкрайно шества из националното схващане, е това за Дон Кихот и върха на копието. 
Бай Сервантес такова нещо не е писал - дето свободата била на върха на копието. Бай Сервантес е писал от името на Дон Кихот, че свободата е едно от най-ценните богатства, за нея може и би трябвало да се жертва животът, и назад - лишаването от независимост е най-голямото зло, което може да сполети индивида. За бойното копие Сервантес не се е сетил, по тази причина ние сме му помогнали с този идеален по дух " откъс ". Казвам, че е идеален, тъй като по дух в действителност се родее с веруюто на Знаменития идалго.
***
Разбира се, нищо не може да се съпостави с волята на Бойко Борисов да " цитира " Достоевски, Чърчил или Библията. 
Години, години, години Борисов току вадеше един  " откъс " от " Карамазови ", който просто не съществуа в цялата дебела книга. " Цитатът " на Борисов-Карамазов приключва с "...имаше там нещо ". Имаше, но няма! Хиляда пъти писахме за тая работа и аз, и други сътрудници. Едно си Баце знае и по този начин си бае. Тая година отново го извади по някое време по отношение на фалшивостта на връзките му с барселонските потайности. А какви фантастики приписва на Чърчил и Библията - пророците си скубят брадите от смут. 
***
Днес по пътища, кръстопътища и площади народът цитира себе си от 2013: ОС-ТАВ-КА, ОС-ТАВ-КА!
А Санчо Панса дава отговор с сентенция: " Чул ви Бог, а на дявола олово в ушите! "  
И този откъс е същински, намерете си го в " Дон Кихот ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР